tiistai 21. kesäkuuta 2011

Ystäväni vetoketju, neppari ja hakaneula

Ommellessani tänään elämäni noin seitsemännettäsadatta vetoketjua löröpörö-kankaaseen, kelasin jälleen kerran, kuinka perseestä vetoketjut ovat. Ja miksei kukaan keksi itse itsensä ompelevaa vetskaria. Oikeasti, ne näyttävät viattomilta ompelet-tosta-noin-vaan -tuotteilta, mutta yhtäkkiä aikaa on kulunut tunti (josta puolet purkamiseen ja neljäsosa kiroiluun), etkä ole aivan totaalisen tyytyväinen lopputulokseen.

Mutta ihan oikeasti, kelatkaa kuinka vaikeaa vaatteiden pukeminen oli ennen vetoketjua. Tai nepparia. Tai edes kaiken pelastavaa hakaneulaa! Oli vain nappi... ja nyöri.. ja hakanen... Kyllä lapset, tänään aion kertoa teille liian vähän arvostetuista ystävistämme, jotka pitävät vaatteemme kiinni.

Ystävämme Vetoketju


A.K.A: Zip, Zipper, Vetskari, Vetska.

Syntyperä: Ompelukoneen keksijä Elias Howe patentoi 1851 Vetoketjun esi-isän nimeltä "Automaattinen jatkuva vaatteen sulkija". Herra kuitenkin keskittyi ompelumasiinoiden myyntiin eikä "Automaattisesta jatkuvasta vaatteen sulkijasta" tullut hittiä. Mutta onneksi on ruotsalaiset. Nimittäin amerikan ruotsalainen Gideon Sundbäck kehitti lopulta vuonna 1913 nykyaikaisen vetoketjun.

Levinneisyys: Kaikkialla. Tarttuvatauti.

Arvio käyttöliittymästä: Yksinkertainen käyttää, (helvetillisen)vaivalloinen kiinnittää.

Alalajit: Piilovetoketju (ei, sitä ei saa ikinä totaalisen piiloon), takkiketju (tunnistaa aukeavasta alapäästä), housuketju (kyllä, housuissa)

Soveltuu myös:

Kukkasten ja korujen askarteluun.

Itsensä kietomiseen

Muut huomiot: Tosi tympeä nimi. Ei sillä mitään vedetä! Sopii kuitenkin luonteeltaan hyvin iänikuiseen suomalaiseen käytännöllisyysaatteeseen.


Ystävämme Neppari


A.K.A: No... Neppari?

Syntyperä: Saksalainen keksijä Heribert Bauer patentoi 1885 uudenlaisen nopean miesten housujen napin. Myöhemmin yleistyi länkkäripaidoissa.

Levinneisyys: Muodostaa symbioosin mielellään lastenvaatteiden kanssa. Viihtyy myös mm. teatterivermeissä, mutta kilpailee reviiristä pahamaineisen Tarranauhan kanssa. Tarkkasilmäiset saattavat havaita pienimpiä yksilöitä myös aikuistenvaatteissa.

Arvio käyttöliittymästä: Toimiva. Saattaa huonosti ommeltuna tippua. Mahdollista ommella myös väärinpäin, jolloin aiheuttaa suurta vitutusta. Vasaralla kiinnitettävästä ei niin vain pääse eroon.

Alalajit: Paljon ulkomuodoltaan eroavia yksilöitä.


Soveltuu myös: Ei niin mihinkään.

Muut huomiot: Sympaattinen kaveri.


Ystävämme Hakaneula


A.K.A: Hakis? Hakari? Hakkis? Tälle on pakko kehittää lempinimi...

Syntyperä: Havaintoja jo mykeneläisten aikana 1500 eaa. Amerikkalainen keksijä Walter Hunt uudelleenkeksi sen 1849 ja myi patentin pois veloissaan 400 dollarilla. Myöhemmin sillä tahkottiin miljoonia. Too bad Walter!

Levinneisyys: Vaikeaa arvioida, sillä viihtyy piilossa. Suurin osa yksilöistä katoaa omille teilleen, ellei pistettynä johonkin.

Arvio käyttöliittymästä: Maailman kätevin tapa yhdistää kaksi kangasta toisiinsa. Mitä ihmiset ovat tehneet ennen tätä!?!

Alalajit: Askartelux Paskartelux eri muodoissaan (kuvattuna alla)
Soveltuu myös:
Kirsten Stewartin mekon koristeluun.

Pienempi muotoiseen koristautumiseen.

Muut huomiot: Positiivinen street/punk fiba. Kannatetaan! Sana "hakaneula" on täysin pönttö.

Tiedot: Kaikkien lahteiden äiti, Wikipedia

Kuvat:
http://www.luxist.com/2009/01/05/kate-cusaks-zipper-jewelry/
http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/4680075/Zipper-dress-that-can-be-worn-100-ways-is-ultimate-in-credit-crunch-chic.html
http://style.mtv.com/2011/06/05/movie-awards-2011-kristen-stewarts-safety-pin-dress/
http://lookbook.nu/look/109784
http://www.goldenbutton.com.cn/en/cp1.htm
http://www.asia.ru/en/ProductInfo/532301.html

1 kommentti: